Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez jakie osoby jest ona stosowana? Jakie są jej zalety?

Ludzie wymyślili już wiele sposobów na konserwowanie żywności tak, aby można było dłużej przechowywać produkty. Mniej znaną metodą jest liofilizacja. Na czym polega? W jakich sytuacjach takie jedzenie się sprawdzi?

przejażdzka rowerowa

Autor: Mike Gifford
Źródło: http://www.flickr.com
Liofilizowanie to konserwacja pożywienia, które ma pozbawia żywność prawie całej wody, znajdującej się w niej.

Jeżeli masz ochotę zgłębić większą ilość informacji na omawiane zagadnienie – poczytaj tutaj (http://www.lampyilampki.pl/) wszystko, co Cię ciekawi na podobny temat.

Proces taki jest wykonywany przy pomocy bardzo niskiego ciśnienia. Porcja jedzenia jest mrożona, a później suszona, przez co otrzymujemy produkt, który może wytrzymać długi czas nawet w bardzo trudnych warunkach. Żywność taka nie będzie się psuła chociażby pod wpływem ciepła. By to pożywienie było zdatne do spożycia, należy je zalać wrzątkiem. Jest gotowe szybciej, niż gdybyśmy chcieli spożyć przykładowo produkt suszony. Ważne jest, że produkty takie ważą mniej, aniżeli pierwotnie, z tego względu właśnie znalazły swoje zastosowanie choćby jako wojskowy prowiant. A w jakich sytuacjach jeszcze stosowana jest żywność poddawana liofilizacji – zobacz żywność liofilizowaną?

Wspomniana niewielka waga takiego jedzenia sprawiła, że jest stosowana wszędzie tam, gdzie ciężar ma duże znaczenie. Przykładem są himalaiści, czy w ogóle osoby chodzące po górach. Takie osoby muszą możliwie najbardziej odciążyć plecak tak, aby pokonywanie dłuższego dystansu było łatwiejsze.

Inne, też bardzo zajmujące szerokie opracowanie opisywanego zagadnienia odnajdziesz tu. Zobacz koniecznie a z pewnością nie będziesz żałować!

Osoby zawodowo zajmujące się sportem muszą się odpowiednio odżywiać. Z kolei liofilizacja jest metodą, jaka nie pozbawia pożywienia tak ważnych składników, jak witaminy albo mikroelementy.

Dlatego jest tak, iż sportowcy także używają takie produkty, kiedy trudny jest dostęp do danych artykułów, a należy zjeść konkretną porcję białek czy węglowodanów.